Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Χρυσή Αυγή και Ίντερνετ!


Είναι απολύτως σίγουρο: Μόλις εμφανιστεί στο διαδίκτυο, ένα κείμενο που θίγει τη Χρυσή Αυγή, αμέσως, σε χρόνο μηδέν, θα εμφανιστεί ένα σχόλιο υπεράσπισής της.
Δεν έχει σημασία φυσικά η υπογραφή, ούτε η γλώσσα, ούτε καν η ορθογραφία, γιατί αυτά (αν και κατά κανόνα είναι επιπέδου αγράμματου χιμπατζή), ποικίλουν ανάλογα με τη νοημοσύνη και την εκπαίδευση του εκάστοτε εντεταλμένου σχολιαστή.

Όμως υπάρχει κάτι σε αυτά τα χρυσαυγίτικα σχόλια, που αποτελεί ιερό κανόνα. Πρόκειται για την τεχνική της μπάλας στην εξέδρα:
Για παράδειγμα, αν το κείμενο αυτό τελείωνε εδώ, ο πρώτος χρυσαυγίτης θα σχολιάσει, κάτι τέτοιο: «Όσο για τους αγράμματους χιμπατζήδες που αναφέρετε, να χαίρστε τους γραμματισμένους «δημοκρατικούς» χιμπατζήδες που κατάκλεψαν κτλ …;»

Άλλο ένα παράδειγμα; Αποκαλεί χθές ο Προκόπης Δούκας στο κείμενο με τίτλο «Στη χώρα της βεβαιότητας», τη Χρυσή Αυγή «φασιστικό μόρφωμα», και μάλιστα σε ένα κείμενο που ούτε καν έχει σαν κεντρικό θέμα αυτούς. Καμμία έκπληξη. Όπως είναι αναμενόμενο, στο πρώτο σχόλιο από κάτω, αναφέρεται επί λέξει: «Όσο για το “φασιστικό μόρφωμα” τί να πώ ; Να χαίρεστε τα “δημοκρατικά μορφώματα” που φιλοξενείτε κατά καιρούς στις εκπομπές σας και μας έχουν κατακλέψει …;».

Παρόμοια επιχειρηματόλογία (λέμε τώρα) μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές εκδοχές, αλλά κατά κανόνα εξελίσσεται πάντα κάπως έτσι:
« …; Όσο για το (εδώ μπαίνει ο χαρακτηρισμός που επιφύλλαξε για τη Χρυσή Αυγή ο αρθρογράφος), να χαίρεστε το «δημοκρατικό» (εδώ ο σχολιαστής επαναλαμβάνει τον χαρακτηρισμό που επιφύλλαξε για την Χρυσή Αυγή ο αρθογράφος, αλλά προηγουμένως μπαίνει η λέξη «δημοκρατικό» σε εισαγωγικά) που κατάκλεψε τη χώρα κτλ …;»

Ενίοτε, σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς, επιτρέπεται η παραλλαγή του τύπου « …;πάντως οι φασίστες που λέτε, δεν είναι προδότες και δοσίλογοι …;»

Η επιμονή και η συχνότητα με την οποία επαναλαμβάνονται παρόμοιες «παρεμβάσεις», δεν αφήνουν καμμία αμφιβολία ότι πρόκειται για κεντρική γραμμή.
Οι Χρυσαυγιτειδείς μορφές ζωής (ναι, ξέρω, «να χαίρομαι τις «δημοκρατικές» μορφές ζωής που μας έχουν κατακλέψει και πάντως αυτοί δεν είναι προδότες κτλ …;»), βρίσκουν πάντοτε φιλόξενο πεδίο κάτω από τα άρθρα, στα σχόλια. Και επιχειρούν μια απλή και μάλλον αποτελεσματική πλύση εγκεφάλου. Πώς; Μα είναι απλό: Ύπουλα και μεθοδικά, με επιμονή κολλημένου γραμμοφώνου συνδέουν τη λέξη (και την έννοια) «δημοκρατία» με την λέξη (και την ένοια) «κλοπή». Όπου βρουν το φιλόξενο πεδίο ανοιχτό, θα κολλήσουν ένα τέτοιο σχόλιο ξέροντας ότι όλο και κάποιοι θα το διαβάσουν. Άρα το «Δημοκρατία = Κλοπή» μπαίνει στην ατζέντα. Γίνεται συζητήσιμο.

Με την παραπάνω τεχνική, το θέμα οποιοδήποτε άρθρου, περνάει εντέχνως σε δεύτερη μοίρα. Η «μπάλα» πάει στην κερκίδα και όλοι συζητάνε και υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Μόνο που αυτή ακριβώς είναι η παγίδα. Διότι όταν αρχίζεις να υπερασπίζεσαι το αυτονόητο (δηλαδή τη Δημοκρατία), είναι σα να παραδέχεσαι ότι πλέον δεν είναι αυτονόητο. Και επιπλέον πάντα (μα πάντα ..., μια συζήτηση διεξάγεται αναγκαστικά στο επίπεδο του κατώτερου συνομιλητή. Πράγμα που με τους χρυσαυγίτες (δηλαδή τη μορφή ζωής που βάζει το 5χρονο παιδί του να χαιρετάει ναζιστικά και ανεβάζει τη φωτογραφία στο facebook), κάνει κάθε λογικό επιχείρημα, απλώς μάταιο.

Προφανώς, πρόκειται για μια ακόμα παραλλαγή του γνωστού «Γκαιμπελικού» κανόνα της επικοινωνίας, που λέει ότι όσο πιο παράλογο είναι ένα επιχείρημα («κατά τό όσο πιο εξωφρενικό είναι ένα ψέμμα»), τόσο πιο πιθανό είναι να βρει οπαδούς. Με άλλα λόγια, η συνεπαγωγή «Κάποιοι κλέβουν – αυτοί βγήκαν με δημοκρατικές διαδικασίες – άρα η δημοκρατία παράγει κλέφτες – οπότε ο ναζισμός που είναι το αντίθετο, είναι κάτι τίμιο – άρα βαράμε μετανάστες» είναι τόσο ανεγκέφαλο και βλακώδες, όσο και να κατεβαίνεις στη διαδήλωση κατά της Μέρκελ ντυμένος με ναζιστικές στολές.

Με άλλα λόγια, είναι σα να βυθίζεται ένα καράβι λόγω κακών χειρισμών του πληρώματος και οι χρυσαυγίτες να ισχυρίζονται ότι το να σπουδάζεις καπετάνιος είναι προδοτικό και δοσιλογικό γιατί κάνει τα πλοία να ναυαγούν! Και στη συνέχεια να προτείνουν αντί για τιμόνι να οδηγούνται τα πλοία με ναζιστικούς χαιρετισμούς. Α, και εν τω μεταξύ, για να σε προσέξουν όλοι, να πλακώνεις και στο ξύλο τους επιβάτες της Γ’ θέσης (και μερικές γυναίκες γιατί είναι πιο εύκλολο). Ναι, αυτή ακριβώς είναι η αναλογία.

Και κάπου εδώ τελειώνει το post αυτό και έρχεται η ώρα του σχολίου. Οπότε, για να μην ενοχλείς αυτόν που σε καθοδηγεί, μικρονοϊκέ χρυσαυγίτη σχολιαστή, σε βοηθάω εγώ. Αυτό που θες να γράψεις είναι η εξής:
«Τουλάχιστον αυτοί που θέλουν να οδηγούν το πλοίο με ναζιστικούς χαιρετισμούς, δεν είναι λαμόγια και δοσίλογοι, όπως τα «δημοκρατικά» πληρώματα που μας κατέκλεψαν και μας βύθισαν …;»

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οι αλλοδαποί φοιτητές στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής!

Μετά τα νήπια η Χρυσή Αυγή βάζει στο στόχο και τους αλλοδαπούς φοιτητές ζητώντας να μάθει πόσοι στεγάζονται στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ωστόσο αυτή τη φορά δεν κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, όπως συνέβη με την περίπτωση των νηπιαγωγείων, αλλά ο βουλευτής του νεοναζιστικού κόμματος Παναγιώτης Ηλιόπουλος έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα προς όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τους καθηγητές ζητώντας στοιχεία για το πόσοι είναι οι αλλοδαποί φοιτητές που στεγάζονται στις φοιτητικές εστίες.

«Παρακαλώ να με ενημερώσετε για τον αριθμό Ελλήνων φοιτητών που φιλοξενούνται-στεγάζονται στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον αντίστοιχο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών. Περιμένω την απάντησή σας σε αυτό το e-mail. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Βουλευτής Μαγνησίας, Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή», αναφέρεται στο μήνυμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα EmprosNet.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι πολιτικές διαστάσεις που έχει το θέμα, αποτέλεσαν αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Λέσβου όλη την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς όλοι διαπίστωσαν ότι έρχονται πλέον πρόσωπο με πρόσωπο με τη συγκεκριμένη οργάνωση και τις πρακτικές της.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Σουλακέλλης, ένας από τους αποδέκτες του ηλεκτρονικού μηνύματος, φέρεται να δήλωσε στο emprosnet ότι πέρα από το προφανέστατο πολιτικό ζήτημα που τίθεται, τον ενόχλησε το ύφος, η σύνταξη και ο τρόπος που τέθηκε το αίτημα, γι’ αυτό και το μόνο που έκανε ήταν να το διαγράψει και σε καμία περίπτωση δε σκέφθηκε ούτε να δώσει τα ζητούμενα στοιχεία, αλλά ούτε και να απαντήσει.

Στο ίδιο πνεύμα, αναφέρει emprosnet, φαίνεται ότι κινήθηκε όλη η πρυτανική αρχή, που θεωρεί ότι έχει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσει, όπως είναι η επιβίωση του Πανεπιστημίου και η συνέχιση της λειτουργίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε καν μπήκε στο δίλημμα να συζητήσει αν πρέπει να δοθεί απάντηση ή όχι.


Εκδήλωση-συζήτηση Του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο!

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ
τότε και σήμερα

Η επέτειος του ΟΧΙ στον εισβολέα και τα κατοχικά στρατεύματα μας υπενθυμίζει την αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στο κύμα φασιστικού ολοκληρωτισμού και ναζιστικής θηριωδίας που σάρωσε την Ευρώπη στα μέσα του 20ου αιώνα.

Οι περισσότεροι θελήσαμε να πιστέψουμε πως ο φασισμός του τότε αποτελούσε ένα πολιτικό “ατύχημα” στη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης, που έλαβε οριστικά τέλος με την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως, τον βλέπουμε σήμερα να επανέρχεται στον τόπο μας και μάλιστα με τη μορφή ενός κοινοβουλευτικού πολιτικού κόμματος. Η επανεμφάνισή του, σε μια χώρα που έχει νωπή ακόμα τη μνήμη των θυμάτων του, γεννά απορία και οργή.

Οφείλουμε να ορθώσουμε αντιστάσεις.
Για να το κάνουμε με επιτυχία, πρέπει ταυτόχρονα
να θυμηθούμε, αλλά και να καταλάβουμε.

Να θυμηθούμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φυλετικές εκκαθαρίσεις, τους δοσίλογους και τα τάγματα ασφαλείας.

Να καταλάβουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους οι ρατσιστικές, ξενόφοβες και μισαλλόδοξες αντιλήψεις συγκροτούνται σε πολιτικές οργανώσεις και ενισχύονται μέσα σε συνθήκες κοινωνικής-πολιτικής-οικονομικής κρίσης.



Παραμονές της εθνικής επετείου, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου στο Ξενία, στις 20:00 θα μας βοηθήσουν με τις εισηγήσεις τους οι:

Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αλίκη Λαβράνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα : Η Χρυσή Αυγή ξημερώνει μαύρες μέρες!

Μαχαιρώματα, δολοφονίες, υπόκοσμος. Ναζιστικοί χαιρετισμοί, σβάστικες, διάχυτη βία. Εθνικισμός, σεξισμός, ρατσισμός. Ασυλία δικαστική, ασυλία βουλευτική, μιντιακό αβαντάρισμα, συνεργασία αστυνομική. Τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Δεν είναι ιστορικό ντοκιμαντέρ, είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα της νεοφιλελεύθερης επέλασης, της κοινωνικής διάλυσης, του αποκλεισμού και της οικονομικής εξαθλίωσης, της οργής και της αβεβαιότητας. Οι νεοφασιστικές συμμορίες τύπου χρυσή αυγή κατάφεραν να εδραιωθούν στην ελληνική κοινωνία εκμεταλλευόμενες τη ρευστότητα που ακολούθησε τη κατάρρευση του μεταπολιτευτικού οικοδομήματος, τροφοδοτούμενες από χαρακτηριστικά βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία, έχοντας την ανοχή και τη στήριξη του κράτους, απολαμβάνοντας μια πρωτοφανή δικαστική ασυλία και χρησιμοποιώντας ένα λαϊκίστικο αντισυστημικό λόγο που κρύβει την υπεράσπιση των σκοτεινότερων ιδεών της ανθρωπότητας ,.

Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, προσπαθώντας να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο και στον συντονισμό για τον αντιφασιστικό αγώνα, διοργανώνει δημόσια εκδήλωση - συζήτηση με θέμα:

Η Χρυσή Αυγή ξημερώνει μαύρες μέρες

Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στο κτίριο του ΤΕΕ Νεάρχου 23 στις 20.30 .



Θα εισηγηθούν οι:

Σερτεδάκις Νίκος (Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης) κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη γένεση του φασισμού και αναλύοντας τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και των παραγόντων που ενισχύουν τις σύγχρονες φασίζουσες πολιτικές πρακτικές

Φουράκης Δημήτρης ( Δικηγόρος ) Ανάλυση των σχέσεων μεταξύ του κράτους και των φασιστικών ομάδων.

Κοτσιφάκη Σίτσα ( Εκπαιδευτικός , οργανωτικός γραμματέας ΕΛΜΕ Χανίων ) Περιγραφή περιστατικών φασιστικής βίας στα σχολεία. Των πρωτοβουλιών της ΕΛΜΕ για αυτό το φαινόμενο.

Ντούζγος-Μούρτζος Δημήτρης ( Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών) Άνοιγμα του διαλόγου για το ποια μπορεί να είναι η απάντηση της χανιώτικης κοινωνίας στο φασισμό.



Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

Μη νόμιμη η αποστολή στοιχείων για τα νήπια!



Ως μη νόμιμη έκρινε ο νομικός σύμβουλος του δήμου Μυλοποτάμου την αποστολή στοιχείων που αφορούν τα νήπια των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών που ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών και έτσι γνωμοδότησε προς τη δημοτική αρχή.

Με αφορμή την αίτηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης προς τους δήμους για την αποστολή των στοιχείων που ζητούσε το ΥΠ.ΕΣ. για να απαντήσει σε ερώτηση βουλευτή της Χρυσή Αυγής, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου ζήτησε τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου, Νίκου Μιχελάκη πριν στείλει τα στοιχεία. Ο νομικός σύμβουλος λαμβάνοντας υπόψη του το χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Διεθνή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Σύνταγμα της Ελλάδος, τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικας, αλλά και το «Ν. 2472/1997 για την προστασία ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, έκρινε πως το να αποσταλούν αυτού του είδους τα στοιχεία δεν είναι νόμιμο.

Χαρακτηριστικά, στη γνωμοδότηση του αναφέρει ότι «ο Δήμος Μυλοποτάμου, ως φορέας δημόσιας εξουσίας πρέπει να λειτουργεί με βάση τις ανωτέρω διατάξεις, οι οποίες θεσπίζουν την αναγνώριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ίσων και αναφαίρετων δικαιωμάτων, ως θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης και επιβάλλουν στα κράτη και στους φορείς δημόσιας εξουσίας να αντιμετωπίζουν όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, εθνικής καταγωγής κ.λ.π.».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «ιδιαίτερη υποχρέωση έχει, δε, όσον αφορά τα παιδιά, για τα οποία πρέπει να εγγυάται την διαβίωση και ανάπτυξή τους, σε περιβάλλον ασφαλές και με την παροχή ίσων ευκαιριών κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, μεταξύ δε αυτών και πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.

Οι παραπάνω επιταγές προκύπτουν από τα άρθρα 2 και 25 του Συντάγματος, τα οποία θεμελιώνουν ατομικά δικαιώματα, έχουν αυξημένη τυπική ισχύ, που συνεπάγεται αδυναμία κατάργησής τους, όχι μόνο από νόμο αλλά ούτε από οποιαδήποτε κρατική πράξη, θέτοντας απεναντίας τα νομικά πλαίσια μέσα στα οποία οφείλουν να κινούνται όλα τα όργανα του κράτους (Αριστόβουλου Μάνεση, Συνταγματικά Δικαιώματα, α΄ Ατομικές Ελευθερίες, 1982, σελ. 9) αλλά και από διεθνείς συμβάσεις, εξειδικεύονται δε απόλυτα, όσον αφορά τα παιδιά και από το άρθρο 214 του Δημοτικού Κώδικα, που επιβάλλει την, χωρίς διακρίσεις, πρόσβαση τους στις υπηρεσίες των Δήμων και συνεπώς και των Βρεφονηπιακών τους Σταθμών.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα δεν είναι νόμιμη η λήψη υπόψη ως κριτηρίου για την κάλυψη θέσεων σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, της εθνικής ή φυλετικής καταγωγής, των θρησκευτικών πεποιθήσεων κ.λ.π. τόσο των ιδίων όσο και των γονέων τους.

Ως εκ τούτου δεν είναι νόμιμη ούτε η διατήρηση αρχείου με τα παραπάνω δεδομένα στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και επομένως για τον λόγο αυτόν πρέπει να είναι αδύνατη πρακτικά η παροχή των πληροφοριών που ζητούνται.
Περαιτέρω, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει σχετικό αρχείο στον Δήμο ή τον Βρεφονηπιακό Σταθμό, ερευνάται αν είναι νόμιμη η χορήγηση των αιτούμενων στοιχείων».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του νομικού συμβούλου σχετικά με τον λόγο για τον οποίο ζητούνται οι πληροφορίες. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν αποκλείεται ο διαχωρισμός των παιδιών να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια τους, την οποία οφείλει να εγγυάται ο δήμος. Έτσι, αναφέρει:

«Προς τον σκοπό αυτό θα ληφθεί κατ’ αρχάς υπόψη ο λόγος για τον οποίο ζητούνται οι συγκεκριμένες πληροφορίες.

Από τα στοιχεία τα οποία έχω στη διάθεση μου προκύπτει ότι πιθανότατα
ερευνάται και μεθοδεύεται ο αποκλεισμός των αλλοδαπών παιδιών (και ενδεχομένως ορισμένης ή ορισμένων χωρών προέλευσης), από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, με τη θέση, ενδεχομένως, κριτηρίων εθνικής, φυλετικής ή κρατικής προέλευσης, ακόμη και με τη μορφή μοριοδότησής τους, τα οποία όμως έρχονται σε αντίθεση με όλες τις παραπάνω διατάξεις, οι οποίες επιβάλλουν την ισότητα στη συμμετοχή στις υπηρεσίες του Δήμου ανεξαρτήτως των παραπάνω κριτηρίων.

Επομένως, ακόμη και αν υπάρχουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, η χορήγησή τους αποτελεί διοικητική ενέργεια ανεπίτρεπτη, διότι συνιστά ευθεία παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, που δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα.

Πέραν των ανωτέρω, η διάκριση των αλλοδαπών παιδιών, τα οποία καλύπτουν θέσεις σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και η δημοσιοποίηση του αριθμού τους, δύναται να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ασφάλειά τους, την οποία εγγυάται ο Δήμος, ιδίως κατά τον χρόνο παραμονής τους στους σταθμούς, από πρόσωπα ή ομάδες που εκφράζουν ακραίες απόψεις, διότι ο προσδιορισμός των προσώπων (ως υποκείμενα των προσωπικών δεδομένων) θα είναι εύκολος, πολύ περισσότερο στα πλαίσια ενός, μικρής δυναμικότητας, βρεφονηπιακού σταθμού ή ενός σταθμού λειτουργούντος εντός περιορισμένης γεωγραφικά περιοχής, όπως του Δήμου Μυλοποτάμου, που θα καθιστά τα ανώνυμα στατιστικά στοιχεία, στην πράξη, προσωπικά δεδομένα.

Για τον ίδιο ανωτέρω λόγο δεν θεωρώ βάσιμη την άποψη που υποστηρίχθηκε ότι τα στοιχεία που ζητούνται είναι απλά στατιστικά στοιχεία και συνεπώς δεν αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, διότι η επεξεργασία τέτοιων στοιχείων δεν τελεί χωρίς προϋποθέσεις, αλλά αντιθέτως είναι νόμιμη μόνο εφόσον από αυτά δεν μπορούν να προσδιορισθούν τα υποκείμενα των δεδομένων (σχετική είναι και η γνωμοδότηση 4/2007 της Ομάδας Εργασίας των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»).

Σημειώνεται τέλος ότι, ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των εξαιρέσεων επεξεργασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Για τους παραπάνω λόγους ΓΝΩΜΟΔΟΤΩ, ότι δεν είναι νόμιμη η χορήγηση των ζητούμενων στοιχείων».

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Την αντίθεσή του με τη συλλογή στοιχείων για τα νήπια στους δημοτικούς σταθμούς εκφράζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, που σε ψήφισμα του καλεί τον αρμόδιο υπουργό να διακόψει τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη.

Αναλυτικά, το ψήφισμα αναφέρει:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης εκφράζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στη συλλογή στοιχείων τα οποία αφορούν τα βρέφη και τα νήπια που φοιτούν σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς.

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις της Κυβέρνησης, η συλλογή και πολύ περισσότερο η χορήγησή τους στη «Χρυσή Αυγή», μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση των απειλών που εκτοξεύει για τη βίαιη απομάκρυνση των νηπίων που κατάγονται από άλλες χώρες.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης καλεί την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να διακόψει τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη».


Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Καθηγητής απειλεί αλλοδαπούς μαθητές ότι θα φέρει χρυσαυγίτες να τους δείρουν!

Σε μία τουλάχιστον απαράδεκτη απειλή φέρεται να κατέφυγε νεοδιόριστος καθηγητής του 46ου Γυμνάσιου Νεάπολης Εξαρχείων, προκειμένου να συνετίσει αλλοδαπούς μαθητές της Α' Γυμνασίου για άγνωστο μέχρι στιγμής παράπτωμα: Τους προειδοποίησε ότι θα καλέσει την Χρυσή Αυγή για να τους ξυλοφορτώσει.

Λέγεται μάλιστα ότι ο εκπαιδευτικός απέβαλε τους Έλληνες που έσπευσαν να υπερασπιστούν τους αλλοδαπούς συμμαθητές τους.
Το περιστατικό προκάλεσε την επέμβαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Αττικής, Γιάννη Κουμέντου, ο οποίος διέταξε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.

Έπειτα από την έκταση που πήρε το γεγονός, ο καθηγητής ζήτησε συγγνώμη, ενώ η διευθύντρια του σχολείου, Βάντα Τσέλιου, δήλωσε πως η απολογία του έγινε δεκτή και το σχολείο συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα και ειρηνικά.
Αξίζει να υπογραμμιστεί πως το 46ο Γυμνάσιο Νεάπολης είναι ένα ίδρυμα που φιλοξενεί 150 μαθητές από 19 διαφορετικές χώρες οι οποίοι συνυπάρχουν μέσα από τα προγράμματά του, και εφαρμόζει ολοκληρωμένη πολιτική ενσωμάτωσης των αλλοδαπών.
Σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό κανάλι, η κυρία Τσέλιου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Κάποιο περιστατικό έχει συμβεί αλλά το σημαντικό σε ένα χώρο είναι η γενική κουλτούρα που υπάρχει και όχι αν μια μέρα στραβώσαμε. Είναι πράγματα που όπως ξέρετε γίνονται. Δεν υπάρχει κανένας χώρος που να είναι απαλλαγμένος από αυτές τις απόψεις. Εμείς εδώ πέρα είμαστε 500 νοματαίοι συνεπώς είναι φυσικό να υπάρχει και αυτή η άποψη. Όμως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ποια είναι η πολιτική του σχολείου. Δεν μπορώ να σας πω κιόλας ότι εδώ είναι ο παράδεισος».

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ελληνικό Παρατηρητήριο: Και η εκπαίδευση στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής!


Ανακοίνωση ενάντια στη Χρυσή Αυγή με αφορμή πρόσφατη πρωτοβουλία βουλευτή της να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, ζητώντας λεπτομερή στοιχεία για τον αριθμό των βρεφών και νηπίων που φοιτούν στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς της χώρας, εξέδωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Διαπολιτισμικής Παιδείας και Εκπαίδευσης εκτιμώντας ότι, τελευταία, η Εκπαίδευση έχει μπει στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής και το γεγονός αυτό δεν το θεωρούμε τυχαίο, αφού πρόκειται για έναν από τους ζωτικότερους θεσμούς της κοινωνικής μας ζωής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά: "Η επιλογή της δημόσιας και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, διατύπωσης του συγκεκριμένου αιτήματος φαίνεται να αποσκοπεί στην πρόκληση φόβου στην ελληνική κοινωνία, προκειμένου να καμφθούν δημοκρατικές συνειδήσεις και ανακλαστικά και να επιβληθεί η σιωπή και η παθητικότητα απέναντι σε πρακτικές που καταλύουν τους θεσμούς και μας οδηγούν στην ανομία.

Ως Ελληνικό Παρατηρητήριο Διαπολιτισμικής Παιδείας και Εκπαίδευσης θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να καταγγείλουμε τα φαινόμενα αυτά και να αντισταθούμε στην όποια εκτροπή από θεμελιώδεις αρχές και αξίες του πολιτισμού μας.

Κάθε πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες της και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους μεταξύ αυτών.

Οποιαδήποτε μορφή διάκρισης μεταξύ των ανθρώπων αποτελεί υπονόμευση του δημοκρατικού κεκτημένου, για το οποίο τόσες θυσίες έχει υποστεί ο λαός μας.

Με την παρούσα ανακοίνωση θέλουμε να διακηρύξουμε ότι η εκπαίδευση αποτελεί δικαίωμα όλων των νέων και όχι “προνόμιο”, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να παρέχεται διά της “εθνικής προτίμησης”, όπως υποστηρίζουν οι εθνικιστές.

Επειδή η σιωπή του λαού μας και ιδιαίτερα του πνευματικού κόσμου κινδυνεύει να εκληφθεί ως συναίνεση ή ως αδυναμία, καλούμε τους πολίτες της χώρας μας να σταθούμε απέναντι σε κάθε απόπειρα για επιβολή αντιδημοκρατικών και ρατσιστικών απόψεων και πρακτικών στο δημόσιο βίο της χώρας και ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης."

Ελληνικό Παρατηρητήριο Διαπολιτισμικής Παιδείας και Εκπαίδευσης 


Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Χρυσαυγίτες και λοιποί στο θέατρο «Χυτήριο» εναντίον θεατών!

Update 21.58: Ηρεμία τώρα έξω από το Χυτήριο, νωρίτερα ο βουλευτής της Χ.Α. κ. Παππάς απελευθέρωσε με μεγάλη άνεση ορμώντας σε κλούβα, προσαχθέντα

Όλη η «περιπέτεια» του Manolis με τους χρυσαυγίτες στο Χυτήριο. (Ξύλο και χλευασμοί μπροστά στους απαθείς αστυνομικούς…)

Update 21.58: Ηρεμία τώρα έξω από το Χυτήριο, νωρίτερα ο βουλευτής της Χ.Α. κ. Παππάς όρμησε σε αστυνομική κλούβα και απελευθέρωσε με όλη την άνεση, προσαχθέντα ενώ οι αστυνομικοί κοιτούσαν. Τίποτα απόψε δεν ήταν για την αστυνομία, όπως στο Σύνταγμα...Προχθές ανάμεσα στους 24 συλληφθέντες του Συντάγματος (αντιμετωπίζουν κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες) ήταν και διαδηλωτές που προσπάθησαν να απελευθερώσουν άλλους συλληφθέντες. Επίσης πριν από λίγο καιρό με αφορμή τις "δράσεις" της Χ.Α. σε Ραφήνα και Μεσολόγγι, ο αρμόδιος υπουργός και οι εισαγγελείς είχαν δώσει εντολές, όποιοι παρανομούν να συλλαμβάνονται ή να ασκείται δίωξη εναντίον τους, ακόμη κι αν είναι βουλευτές.

Update 21:14: Μετά τη «δράση» του στο θέατρο Χυτήριο, ο κ. Παναγιώταρος της Χ.Α. στήθηκε υπερήφανα και μπροστά στις κάμερες για να κάνει ατσαλάκωτος δηλώσεις. «Όσο υπάρχουν τέτοια βλάσφημα έργα, θα είμαστε πάντα εδώ παρόντες», δήλωσε και συνέκρινε τις αντιδράσεις με αυτές της ταινίας για το Μωάμεθ λέγοντας: «…Για μια υποτιθέμενη ταινία, που μάλλον έγινε στο youtube για 10 λεπτά στο εξωτερικό κάηκε όλη η γη και πριν από 10-15 ημέρες χιλιάδες μουσουλμάνοι σπάσανε όλη την Αθήνα και η αστυνομία τους κοιτούσε. Όσο υπάρχουν τέτοια βλάσφημα έργα, και δεν έχει να κάνει τίποτα με την ελευθερία του λόγου κλπ αυτό, άλλο τόσο απλοί πολίτες και η Χρυσή Αυγή πάντα θα είμαστε εδώ παρόντες...». Δίπλα του κι άλλοι "λάτρεις" του θεάτρου, όπως ο συνάδελφος του κ. Παππάς.


Update 20.25: Ενώ νωρίτερα τα ΜΑΤ, είχαν απομακρύνει παραθρησκευτικούς και χρυσαυγίτες, αυτοί κατάφεραν να επιστρέψουν πριν από λίγο να σπάσουν την αλυσίδα που είχαν σχηματίσει οι αστυνομικοί και να σκίσουν αφίσες της παράστασης, μέσα σε ένταση που συνεχίζεται έξω από το θέατρο. Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις και τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ παρευρισκόμενοι συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς και έριξαν γιαούρτια στην είσοδο του «Χυτηρίου». Υπάρχουν και μαρτυρίες θεατών που έχουν πάει για να δουν την παράσταση, για τη στάση της αστυνομίας καθώς δέχονται επιθέσεις. όπως αυτή!


Η αυτή...


Ki αυτή...


Update 19.45: Ένταση σημειώθηκε πριν από λίγο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το θέατρο «Χυτήριο». Δυνάμεις των ΜΑΤ, απώθησαν τους συγκεντρωμένους, μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και χρυσαυγίτες, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος. Προσήχθη μία γυναίκα ενώ σύμφωνα με το newsbeast "ένας αστυνομικός δεν άντεξε και έβαλε τα κλάματα."


Κανονικά θα γίνει απόψε η πρεμιέρα της παράστασης «Corpus Christi», στο θέατρο Χυτήριο, αφού απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει παραθρησκευτικές οργανώσεις. Μαζί και η Χ.Α. που, προσπαθώντας πλέον να καθορίσει και την ατζέντα του πολιτισμού, ζήτησε μέσα από τη βουλή να κατέβει η παράσταση.

Ηδη από τις 6 το απόγευμα κι ενώ η παράσταση είναι προγραμματισμένη για τις 8, φανατικοί και χρυσαυγίτες έχουν αρχίσει να μαζεύονται έξω από το θέατρο. Μαζί και ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής.


Έξω από το θέατρο βρίσκονται και αστυνομικές δυνάμεις και η κατάσταση είναι τεταμένη. Κλειστή είναι η Ιερά Οδός και στα δύο ρεύματα.



Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που απορρίφθηκε σήμερα είναι η δεύτερη στη σειρά.



Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Καταγγελία πολιτών: Ο Δήμος Ρεθύμνου έστειλε τα στοιχεία που ζητά ο Παναγιώταρος!

Η Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου καταγγέλλει ότι ο Δήμος Ρεθύμνου ανταποκρίθηκε στο αίτημα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής που ζητά στοιχεία για τον αριθμό αλλοδαπών παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος με ερώτησή του (4/10/2012) ζήτησε να πληροφορηθεί για τον αριθμό των αλλοδαπών βρεφών και νηπίων που εξυπηρετούνται από τους Δημοτικούς και Κοινοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς με τη διαδικασία της κλήρωσης. Είναι παραπάνω από σαφής ο λόγος υποβολής της ερώτησης του βουλευτή. Ο εν λόγω βουλευτής είχε πει τα παρακάτω σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος του στο Φλοίσβο, στις 11/6/2012: «Αν μπει, η Χρυσή Αυγή στην Βουλή, θα κάνει εφόδους στα νοσοκομεία αλλά και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα πετά στον δρόμο τους λαθρομετανάστες και τα παιδιά τους».

Με ζήλο έσπευσε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπ. Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης να βρει τα στοιχεία ώστε να απαντήσει στην ερώτηση χρυσαυγίτη βουλευτή περί του αριθμού των παιδιών από άλλες χώρες που φιλοξενούνται, ως έχουν δικαίωμα, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δεν μας εκπλήσει γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην προεκλογική περίοδο, είχε υιοθετήσει τη ρατσιστική ατζέντα της Χρυσής Αυγής προσδοκώντας να προσελκύσει το ακροατήριο της ακροδεξιάς. Στις 6/6/2012 ο Αντ. Σαμαράς δίνει συνέντευξη στον Ν. Χατζηνικολάου και λέει: «Έχουνε γεμίσει όλοι με μετανάστες και Ελληνας δεν μπορεί να μπει στον παιδικό σταθμό. Αυτό επίσης τέρμα. Είναι ορισμένα πράγματα που κι εμένα με ενοχλούν όσο εσάς, αλλά είναι κι ορισμένα πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε την καραμέλα ότι είναι ρατσισμός». Ο κ. Στυλιανίδης έσπευσε να το μαζέψει μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα από την ομόφωνη άρνηση του ΔΣ του Νομικού Προσώπου του αρμόδιου για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Νομικού Προσώπου (ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α) του Δήμου Ιεράπετρας, να συναινέσει στην αποστολή στοιχείων εθνικότητας των παιδιών. 

Δυστυχώς όμως την παραμικρή ευαισθησία δεν έδειξε το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρεθύμνης. Αντί να αρνηθεί να στείλει τα στοιχεία των αλλοδαπών μαθητών που ζήτησε ο χρυσαυγίτης βουλευτής, έσπευσε να απαντήσει και έστειλε τα πλήρη στοιχεία (βλ. επισυναπτόμενο έγγραφο, τα στοιχεία της απάντησης τα κρύψαμε για ευνόητους λόγους), παραβλέποντας ότι «σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 214, παράγραφος 2) οι δημοτικές αρχές διασφαλίζουν το δικαίωμα πρόσβασης όλων των δημοτών και κατοίκων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, γλώσσας, φυλετικής ή κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκουν».

Στην ρατσιστική προπαγάνδα της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, χρειάζεται επαγρύπνηση και έμπρακτη αντίσταση από ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο που πρέπει να συγκροτηθεί στην κοινωνία, που θα απομονώσει τις φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές που δυστυχώς λόγω των μνημονιακών πολιτικών εξαθλίωσης της κοινωνίας «ψαρεύουν σε θολά νερά» και στο Ρέθυμνο. Φαίνεται ότι και σ’ αυτό το θέμα της αντιμετώπισης της ακροδεξιάς, η δημοτική αρχή του Ρεθύμνου έχει αποτύχει να αντιδράσει όπως έχει αποτύχει και σε όλα τα κεντρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη. Το Ρέθυμνο χρειάζεται με νέα δημοτική πλειοψηφία που να αφουγκράζεται τις ανάγκες της δοκιμαζόμενης κοινωνίας και να αποτυπώνει τους καινούργιους πολιτικούς συσχετισμούς.


Σειρά παίρνουν τα νήπια στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής!


Την πρόθεση του να υλοποιήσει τις απειλές του παρελθόντος εκδήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Εσωτερικών. Συγκεκριμένα ζητά να πληροφορηθεί για τον αριθμό των αλλοδαπών βρεφών και νηπίων που εξυπηρετούνται από τους δημοτικούς και κοινοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω βουλευτής της ΧΑ είχε παλαιότερα σε δηλώσεις του υποστηρίξει ότι αν το κόμμα του μπει στη Βουλή θα πραγματοποιεί εφόδους σε νοσοκομεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα πετά στο δρόμο τα παιδιά «λαθρομεταναστών» για να μπουν στη θέση τους παιδιά Ελλήνων. Υπογραμμίζεται ότι το υπ. Εσωτερικών ανταποκρίθηκε στο αίτημα καθώς σύμφωνα με καταγγελία των Πολιτών εν δράσει του δήμου Ιεράπετρας, τα νηπιαγωγεία έχουν γίνει αποδέκτες σχετικού εγγράφου. Σε ανακοίνωσή του ο υπ. Εσωτερικών υποστηρίζει ότι ζητήθηκε από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις να αποτυπωθεί στατιστικά και μόνο των ποσοστό Ελλήνων – αλλοδαπών για λόγους ενημέρωσης της Εθνικής αντιπροσωπείας. Τονίζει, δε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα ζητηθούν τα στοιχεία των παιδιών. 

«Αν μπει η Χρυσή Αυγή στην Βουλή, θα κάνει εφόδους στα νοσοκομεία αλλά και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα πετά στον δρόμο τους "λαθρομετανάστες" και τα παιδιά τους για να μπουν στην θέση τους Έλληνες» είχε δηλώσει ο Χρυσαυγίτης βουλευτής σε προεκλογική συγκέντρωση στο Παλαιό Φάληρο.

Με ερώτησή του την 1 Οκτώβρη 2012 ο Ηλίας Παναγιώταρος ζητά να πληροφορηθεί για τον αριθμό των αλλοδαπών βρεφών και νηπίων που εξυπηρετούνται από τους Δημοτικούς και Κοινοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς με τη διαδικασία της κλήρωσης. 

Το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να συναίνεσε στο αίτημα του κ. Παναγιώταρου, καθώς σύμφωνα με καταγγελία που προέρχεται από πολίτες του Δήμου Ιεράπετρας, νηπιαγωγεία έχουν γίνει αποδέκτες εγγράφου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με τα οποίο ζητούνται στοιχεία για τον αριθμό αλλοδαπών βρεφών και νηπίων ανά χώρα προέλευσης.

Στο έγγραφο (11938/2 Οκτωβρίου 2012) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με παραλήπτη όλους τους δήμους της Μεγαλονήσου, το οποίο δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο αναφέρεται:

«Σας διαβιβάζουμε σε φωτ/φα το ανωτέρω (α) σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών και την ανωτέρω (β) σχετική ερώτηση Βουλευτή κ.Ηλία Παναγιώταρου, και παρακαλούμε να μας στείλετε αυθημερόν με φαξ στοιχεία σχετικά με 1) τον αριθμό των ημεδαπών και αλλοδαπών που επελέγησαν να καλύψουν τις θέσεις των αντίστοιχων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και 2) τον αριθμό των αλλοδαπών ανά χώρα προέλευσης, προκειμένου με τη σειρά μας να τα διαβιβάσουμε έγκαιρα στο ανωτέρω Υπουργείο για την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας».


«Παραδίδετε στοιχεία μωρών σε νεοναζιστές που τα ανοιχτά τα απειλούν»

Η δημοτική παράταξη της Ιεράπετρας «Πολίτες εν δράση» με επιστολή της διαμαρτύρεται στο υπουργείο Εσωτερικών για το αίτημά του και ενημερώνει ότι «με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του αρμόδιου για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Νομικού Προσώπου (ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Ιεράπετρας) δεν θα ανταποκριθούμε στο αίτημά σας για παροχή στοιχείων». Επιπλέον καλούν τους συναδέλφους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλης της χώρας να πράξουν το ίδιο. Ολόκληρη η επιστολή παρακάτω:

«Ο Στυλιανίδης μετατρέπει τη αποκεντρωμένη διοίκηση σε συμπληρωματικό βραχίονα των Ταγμάτων εφόδου των νεοναζί της Χρυσής Αυγής που απροκάλυπτα είχαν προαναγγείλει εφόδους σε παιδικούς σταθμούς για να πετάξουν έξω τα παιδιά των μεταναστών. Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών πετσοκόβει τα κονδύλια για τους παιδικούς σταθμούς υλοποιώντας τις περικοπές του Μνημονίου, την ώρα που απολύονται εργαζόμενοι και κλείνουν σταθμοί, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής τους κάνουν πλάτες στηρίζοντας τις περικοπές και ζητώντας να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί με ρατσιστικά κριτήρια» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Η ΚΕΕΡΦΑ, σημειώνει ότι «οι μάσκες έπεσαν για τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και επισημαίνει ότι «οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής αποδεικνύονται για άλλη μια φορά σε πρόθυμο δεκανίκι των κυβερνήσεων και της Τρόικα». Καλεί επιπλέον, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τα σωματεία εργαζόμενων στους Δήμους, την ΑΔΕΔΥ ,την ΓΣΕΕ, Τα Εργατικά Κέντρα, τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια να καταδικάσουν την απόφαση Στυλιανίδη να προχωρήσει σε ένα απροκάλυπτο ρατσιστικό ερωτηματολόγιο προς τους Παιδικούς Σταθμούς.

Η απάντηση του υπ. Εσωτερικών:

«Η ιθαγένεια δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα, μια ανοιχτή δημοκρατία» υποστηρίζει ο υπ. Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε ανακοίνωσή του. Όπως σημειώνει με βάση το εφαρμοζόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στατιστικά, τα παιδιά που συμμετέχουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι κατά 96% Έλληνες πολίτες, 2% πολίτες της Ε.Ε. και 2% πολίτες άλλων χωρών.

Για το ζήτημα που προέκυψε σημειώνει ότι ζητήθηκε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις «να αποτυπωθεί στατιστικά, και μόνο, το ποσοστό Ελλήνων και αλλοδαπών και στα υπόλοιπα παιδιά που φιλοξενούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για λόγους ενημέρωσης της Εθνικής Αντιπροσωπείας» ενώ τονίζει ότι σε καμιά περίπτωση δεν ζητήθηκαν ούτε πρόκειται να ζητηθούν τα στοιχεία των παιδιών, παρά μόνο το ποσοστό Ελλήνων, ευρωπαίων και υπηκόων τρίτων χωρών.

Τέλος στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι στη σχετική συνεδρίαση της Βουλής, ο υπ. Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αξιακό μας κώδικα για λόγους σκοπιμότητας ή ψηφοθηρίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε το θετικό πρόσωπο της Ελλάδας ακόμα και σε αυτά τα παιδιά, που τυχαίνει να είναι παιδιά παράνομων μεταναστών» κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Χρυσής Αυγής. 

Η ανοιχτή επιστολή - απάντηση πολιτών στον Υπουργό Εσωτερικών:

Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας ως δημοτική παράταξη που εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π. του Δήμου Ιεράπετρας ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α (αρμόδιο για την κοινωνική δράση του Δήμου μας, των Βρεφονηπιακών Σταθμών μας συμπεριλαμβανομένων).

Λάβαμε το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και το αντίστοιχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, για την αποστολή στοιχείων για τον αριθμό αλλοδαπών βρεφών και νηπίων ανά χώρα προέλευσης που εξυπηρετούνται στους Παιδικούς και Βρεφ/κους σταθμούς του Δήμου μας, για να απαντήσετε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου.

Σας ενημερώνουμε, αν δεν το γνωρίζετε ήδη, ότι ο εν λόγω βουλευτής είχε πει τα παρακάτω σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Φλοίσβο, στις 11/6/2012: «Αν μπει, η Χρυσή Αυγή στην Βουλή, θα κάνει εφόδους στα νοσοκομεία αλλά και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα πετά στον δρόμο τους “λαθρομετανάστες” και τα παιδιά τους».

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 214, παράγραφος 2) οι δημοτικές αρχές διασφαλίζουν το δικαίωμα πρόσβασης όλων των δημοτών και κατοίκων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, γλώσσας, φυλετικής ή κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκουν.

Διαπιστώνουμε ότι δεν είστε πλέον σε θέση να ορθώσετε το ανάστημά σας και να υπερασπιστείτε στοιχειώδη δικαιώματα, που μάλιστα αφορούν βρέφη και νήπια! Με την προθυμία που επιδεικνύετε στην προώθηση του αιτήματος του εν λόγω βουλευτή, συμβάλετε στην μετατροπή μιας ειρηνικής και δημοκρατικής κοινωνίας σε ένα φασιστικό καθεστώς που στοχοποιεί τους αδύναμους και «ανεπιθύμητους», ώστε εύκολα να γίνονται στόχος του όχλου, ταγμάτων εφόδου ή μιας οργανωμένης ναζιστικής επιχείρησης εξόντωσης. Τον εφιάλτη αυτόν η περιοχή μας έχει ήδη ζήσει και πληρώσει με αίμα κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Μας εξοργίζει το ότι από τις δομές των βρεφονηπιακών, στις οποίες απευθύνεστε σε αξιοσημείωτα σύντομο χρόνο, προκειμένου να «παραδώσουν» στοιχεία μωρών σε νεοναζιστές που ανοικτά τα απειλούν, έχετε πολύ πρόσφατα στερήσει πολύτιμους πόρους. Συγκεκριμένα στο Δήμο μας, το Υπουργείο σας έχει περικόψει πόρους ύψους 150.000 € – συνέπεια της μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Δηλαδή, ο Δήμος μας καλείται είτε να καλύψει το ποσό αυτό είτε στερώντας άλλες παροχές ή έργα στους δημότες του, είτε αυξάνοντας τα τροφεία σε γονείς, που ήδη δύσκολα ανταπεξέρχονται λόγω της δεινής οικονομικής τους κατάστασης είτε περιορίζοντας δραματικά τον αριθμό των νηπίων που εξυπηρετούνται. Μήπως αυτός είναι ο στόχος σας (ή της Τρόικας ή της Χρυσής Αυγής);

Η οργή για την υποβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών ή για την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες είναι άμεση συνέπεια των πολιτικών σας επιλογών. Είναι τουλάχιστον θλιβερό να διαπιστώνουμε ότι αυτή την οργή επιδιώκετε βολικά να τη στρέψετε σε αθώα βρέφη και νήπια, ενδίδοντας αδιαμαρτύρητα στα ρατσιστικά παραληρήματα ακραίων στοιχείων. Η υποχρηματοδότηση απειλεί την ομαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών μας σταθμών και όχι η παρουσία παιδιών αλλοδαπών, που μάλιστα οι οικογένειές τους ανταποκρίνονται άψογα στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Σας ενημερώνουμε ότι με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του αρμόδιου για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Νομικού Προσώπου (ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Ιεράπετρας) δεν θα ανταποκριθούμε στο αίτημά σας για παροχή στοιχείων. Καλούμε δε τους συναδέλφους μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στους Δήμους όλης της χώρας να πράξουν το ίδιο. Από εσάς απαιτούμε να ανταποκριθείτε σαν πολιτεία στις οικονομικές σας υποχρεώσεις, σεβόμενοι παράλληλα το Σύνταγμα της χώρας μας και τα δικαιώματα των πολιτών της και όλων των κατοίκων της.

Η δήλωση του Παναγιώταρου: Βίντεο

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

“Εμείς φροντίζουμε ανθρώπους, όχι τρανς!” - Η απογοητευτική απάντηση φιλανθρωπικής οργάνωσης σε αίτημα άπορων διεμφυλικών!


Παρ’ ό,τι γυναίκες όπως η Μίνα Ορφανού (φωτο) κερδίζουν βραβεία στο σινεμά και πρωταγωνιστούν σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα στο θέμα της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Της Μαρίνας Γαλανού, απ’ το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

Πριν περίπου δύο μήνες απευθυνθήκαμε σε μία φιλανθρωπική οργάνωση για τρόφιμα, τους είπαμε ότι είμαστε από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Εκ των υστέρων καταλάβαμε ότι εκείνοι δεν κατάλαβαν ότι «διεμφυλικός» σημαίνει τρανς, και όταν συναντηθήκαμε με κάποιον υπεύθυνο και τους εξηγήσαμε ότι έχουμε τρανς άτομα άπορα που αδυνατούν να έχουν την καθημερινή τους τροφή μου απάντησε το εξής καταπληκτικό: «εμείς δίνουμε τρόφιμα σε παιδάκια και γέροντες, εμείς φροντίζουμε ανθρώπους»,

«ανθρώπους» μου επανέλαβε εμφατικά.

Δεν θα ήθελα να σας περιγράψω τί ακολούθησε… Tο συμπέρασμα εδώ είναι ένα: στην πραγματικότητα αυτό που αμφισβητείται στα τρανς άτομα είναι η ιδιότητα άνθρωπος. Έχουμε λοιπόν την εξίσωση τρανς ίσον πορνεία ίσον περιθώριο ίσον μη άνθρωπος.

Κρίμα.

Μαρίνα Γαλανού – ΣΥΔ





Η Καλιφόρνια καταργεί τις «θεραπείες επανόρθωσης» για τους γκέι!



Με νόμο που υπέγραψε πριν από λίγες μέρες ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπράουν, καταργείται ο πλέον αμφιλεγόμενος νόμος που έχει ως στόχο την «αντιμετώπιση» της ομοφυλοφιλίας ανήλικων παιδιών. Η Καλιφόρνια γίνεται συνεπώς η πρώτη αμερικανική πολιτεία που καταργεί την αμφιλεγόμενη αυτή πρακτική, που θεωρείται ψυχολογικά καταστρεπτική.

Η κίνηση της αμερικανικής πολιτείας σηματοδότησε μια σημαντική νίκη για τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων που λένε ότι η λεγόμενη θεραπεία δεν έχει καμία ιατρική βάση, διότι η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί διαταραχή.

Ο Μπράουν ανέφερε με ένα σύντομο μήνυμα στο Twitter ότι υποστήριξε το νομοσχέδιο προσωπικά διότι«απαγορεύει μη-επιστημονικές θεραπείες που οδηγούν τους νέους στην κατάθλιψη και στην αυτοκτονία».

Ο χορηγός του νομοσχεδίου, γερουσιαστής Τεντ Λιέ – ένας δημοκράτης από Torrance – επισήμανε ότι ο νόμος ήταν μια χειρονομία μνήμης για έναν άνθρωπο ο οποίος αυτοκτόνησε μετά από τέτοια θεραπεία.

O Λιέ δήλωσε επίσης ότι ο ψυχίατρος ο οποίος πρωτοστάτησε στην θεραπεία, Δρ. Ρόμπερτ Σπίτζερ, την έχει αποκηρύξει και έχει ζητήσει συγνώμη από την ομοφυλοφιλική κοινότητα.